Sıkça Sorulan Sorular

Yurtdışında lise eğitimi almak bana ne sağlar?
Her şeyden önce anadiliniz gibi bir İngilizceniz olur. Üniversiteyi yurtdışında okumayı hedefliyorsanız, gittiğiniz ülkenin eğitim sistemine lise yıllarından giriş yapacağınız için üniversitelerden Şartlı Kabul yerine Direk Kabül alırsınız. YURTDIŞINDA ÜNİVERSİTE SAYFALARIMIZDA BU KONU DETAYLICA ANLATILMAKTADIR. Ayrıca yurtdışındaki üniversitelerden burs alabilme şansınız çok fazla artacaktır. Bunlarla birlikte, dünyaya bakışınızın değişeceği, böyle bir deneyimi yaşayamayan diğer yaşıtlarınıza göre daha erken bir dönemde kendinizi farklı açılardan tanıyacağınız, ayakları daha çok yere basan birer birey olacağınız, hedeflerini daha net tanımlayabilen kişiler olacağınız da unutulmamalıdır.
Katılım şartları nelerdir?
Lise ve dengi okul öğrencisi olmak, 13 – 19 yaş aralığında olmak, lise veya dengi okulda en az iki yıl yabancı dil dersi görmüş olmak, geriye dönük son 2 yılın notlarında düşük not bulunmamak, yeni ortamları tanımak isteği, yeterli olgunluk düzeyinde olmak ve Poseidon mülakatlarını geçmek.
 
Hangi ülkelerde lise eğitimi alabilirim?
İngiltere, Amerika, Avustralya ve Kanada’da, üstün eğitim kalitesinde lise eğitiminizi alabilirsiniz.
Programın süresi nedir?
Seçilen ülkeye göre öğrenciler sadece 1 lise yıllarını yurtdışı okullarımızda okuyabilecekleri gibi, tüm lise yıllarını orada tamamlayabilirler. Kısa sürelerle bu deneyimi yaşamak isteyen öğrencilerimiz için ise 1 ay, 3 ay ve 1 dönem katılabilecekleri programlar da bulunmaktadır.  
Yabancı dilim çok iyi değil. Yine de başvurabilirmiyim?
İngilizce biliyor olmanız sizin için çeşitli kolaylıklar sağlayacak olmakla birlikte, İngilizcenizin çok ileri düzey olmaması da programa katılmanıza engel değildir. Bu durumda olan öğrencilerimiz, bünyelerinde ESL – English as Second Language – birimi barındıran ve normal lise dersleriyle birlikte İngilizce dersleri de görebilecekleri okullara yerleştirilmektedir.
En son başvuru tarihi ne zamandır?
Amerika, Kanada, İngiltere ve Avustralyada hangi programın seçildiği, programın süresi, seçilen konaklama biçimi, vize süreçleri gibi değişken faktörler göz önünde bulundurulduğunda, planlanan başlangıç döneminden en geç 4 ay önce işlemlere başlamış olmak gerektiği ortaya çıkmaktadır.
1 sene yurtdışında lise eğitimi bana ne kadara mal olur?
Amerika ve Kanada’da devlet okulları programları seçildiği zaman 1 yıl eğitim + konaklama + yemekler yaklaşık olarak 19,000 $ ile 25,000 $ aralığındadır. Amerika, Avustralya ve İngiltere’de özel okulların yine eğitim + konaklama + yemekler toplamı 1 yıl içib yaklaşık 30,000 $  - 50,000 $ aralığında olacaktır. Ücretler her ülkenin kendi para birimi üzerindendir, burda yaklaşık ortalama ABD doları cinsinden bir rakam verilmiştir.
Ödemeler ne zaman başlar ve taksit imkanı varmıdır?
Başvuru esnasında ön başvuru ve danışmanlık ücreti alınmaktadır. Başvuru tarihine göre, tüm ödemenin seçilen eğitim dönemi başlamasından en geç 2 ay önce tamamlanması gerekmektedir.
Program ücretine dahil olmayanlar nelerdir?
Uçak bileti, vize ücreti ve cep harçlığı program ücretine dahil değildir. Konaklama ve tüm öğün yemekler baştan ödeneceği için, ayda ortalama 300 $ gibi bir harçlık öğrencilerimize yeterli gelmektedir. Bu harçlık da sinema, tiyatro, arkadaşlarla dışarıda yemek gibi tamamen kişisel harcamalar içindir. 
 
Ara sınıfta gidersem, Türkiye’ye döndüğümde sene kaybım olacak mı?
Öğrencilerimizi gönderdiğimiz İngiltere, Kanada, Avustralya ve Amerika’daki devlet okulları ve özel okulların müfredatları, Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından onaylanmaktadır. Yine de bu konuyla ilgili çok sık olmamakla birlikte MEB tarafından bazı değişiklikler söz konusu olabilmektedir. Yurtdışında lise eğitimden sonra Türkiye’ye dönüp buradaki liselerinden mezun olmayı planlayan öğrencilerimize, bu konuyu önceden ilgili makamlardan araştırarak, Türkiye’ye dönüşlerinde yıl kaybetmemek için yurtdışında hangi dersleri almaları gerektiği konusunda bilgi alarak gitmelerini tavsiye ederiz.
 
Orada bir sorun ile karşılaşırsam kim yardım edecek?
Her değişim öğrencimizin, program süresi boyunca kendisini gözetmesi, izlemesi, ne konuda olursa olsun destek vermesi için gittikleri ülke ve bölgede, önceden belirlenmiş bir bölge temsilcisi ve bölge ofisi görevlileri bulunmaktadır. Bununla birlikte tüm öğrencilerimiz ve ailelerimiz, haftanın 7 günü 24 saat Poseidon Merkez ofisiyle kendilerine önceden bildirilmiş acil durum destek yöntemlerini kullanarak bağlantıya geçebilirler. 
Katılabilmek için kaç yaşında olmam lazım?
Programa 13 ve 19 yaşları arasındaki 8, 9, 10, 11 veya 12 inci sınıf öğrencileri katılabilmektedir. Liseyi Türkiye’de tamamladığınız yıl da programa katılabilirsiniz.
Lise yılının tamamını yurtdışında geçirmek zorunda mıyım?
Hayır, bazı ülkelerde programa 1 ay, 3 ay veya 1 dönem (yaklaşık 4.5 ay) sürelerinde katılabilirsiniz.
Yurtdışında yanında kalacağım aile nasıl belirleniyor?
Yabancı öğrenci konuk eden aileler, gönüllülük bazında ailenin bu yeni bireyine güvenli, rahat bir yuva ve olumlu kültürel bir deneyim sağlayabilme yeterlilikleri göz önüne alınarak seçilir.
 
Aileler de tıpkı öğrenciler gibi bir başvuru yaparak programa dahil olurlar. Bu başvurular sırasında ailelerin yaşadıkları bölgeden 2 referans vermesi gerekir. Ayrıca geriye dönük yapılacak araştırmalarda işlenmiş suçlarının olmaması gerekir. Bununla birlikte, ne iş yaptıkları, sosyal statüleri, gelirleri ve bunun gibi pek çok husus ilgili makamlarca araştırılır.
 
Yurtdışında lise eğitimi görürken yanlarında yaşayacağınız aileler, yabancı bir dost edinmek, fikir alışverişine ortam sağlamak, kültürel değerleri paylaşmak ve konuğun kültürü hakkında yeni şeyler öğrenmek, kendi çocuklarına farklı bir kültürle bir arada yaşama deneyimi yaşatmak ya da evden ayrılan kendi çocuklarının yerine koymak gibi çeşitli nedenlerle yabancı öğrenci konuk etmeyi isteyebilir. Hepsinden öte sizi ailelerinden biri olarak kabul etmeye hazır olan kişilerdir.  
 
Yanında kalacağım aile beni evinde çalıştıracak mı?
Hayır. Böyle bir konu söz konusu değildir. Sadece odanızı düzenli ve temiz tutmak, ortak alanlarda tüm aile bireylerinin ve sizin üzerinize düşeni yapmak gibi sorumluluklarınız bulunur. Örneğin evin bahçesinin çimleri kesilecekse ve her hafta bir aile bireyi yapıyorsa, sıranız geldiğinde çim kesme makinesi ile bunu yapmanız beklenebilir. Veya garaj yolundaki kar tüm aile bireyleri arasında paylaşılarak temizleniyorsa, sıranız geldiğinde sizden de beklenebilir.
 
Türkiye’deki akademik lise notlarım çok yüksek olmasa da gidebilir miyim?
Başvuru tarihinizden geriye dönük 2 yılki notlarınız inceleneceği için, hiçbir derste başarısız olmadığınız taktirde programa katılabilirsiniz. Bu da yaklaşık olarak orta düzey başarı demek.
 
Yurtdışıda eğitim konusunda genel olarak sizlerle ne zaman iletişime geçmeliyim?
İşlemlere ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi. Örneğin üniversiteyi yurtdışında okumak isteyen bir lise öğrencimiz ile 11 inci hatta 10 uncu sınıfın ilk döneminde görüşmelerimize başlamış olmamız yapılacak olan ülke, okul başvuruları ve seçimler, planlamalar, ön hazırlıklar ve psikolojik hazırlıklar için hepimize uygun zaman sağlayacaktır. 
Vizemi siz mi alıyorsunuz ?
Tüm programlarımızda olduğu gibi öğrencilerimizin vize işlemleri işimizin bir parçasıdır. Hatta önemli bir parçasıdır. Poseidon Yurtdışı Eğitim olarak öğrencilerimizin ve ailelerinin vize için hazırlamaları gereken belge ve evrakları kendilerine zamanında bildirmekle ve ilgili elçiliklerden randevularını almakla sorumluyuz. 

© Copyright | Poseidon Yurtdışı Eğitim | All rights reserved.